ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΓΚΡΙΖΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ"
:: Βοήθεια για την πλοήγηση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη

Πλοήγηση

Η πλοήγηση σην ψηφιακή βιβλιοθήκη, είναι σχετικά απλή, και συνίσταται στη χρήση τεσσάρων (4) βασικών επιλογών όπως φαίνοται και στην ακόλουθη εικόνα.


Επιλογές πλοήγησης


Καθώς στη διεπαφή εμφανίζονται σε μορφή λίστας οι διαθέσιμες εργασίες, χρησιμοποιούμε τις επιλογές μας με τον ακόλουθο προφανή τρόπο:
  1. "Προηγούμενο" για να μετακινηθούμε μια σελίδα αποτελεσμάτων πίσω
  2. "Επόμενο" για να μετακινηθούμε μια σελίδα αποτελεσμάτων μπροστά
  3. "Αναζήτηση" για να εκτελέσουμε μια αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στα πεδία τεκμηρίωσης των εργασιών που περιλαμβάνει η ψηφιακή βιβλιοθήκη
  4. Ταξινόμηση των αποτελεσμάτων είναι εφικτή για οποιαδήποτε από τις στήλες εμφανίζουν δίπλα στον τίτλο τους το σύμβολο . Με διαδοχικά "κλικ" πάνω σε αυτό στο σύμβολο επιλέγουμε ταξινόμηση αύξουσα (χρωματίζεται το πάνω τριγωνάκι), φθίνουσα (χρωματίζεται το κάνω τριγωνάκι), ή αδιάφορη (τα δύο τριγωνάκια έχουν ίδιο χρώμα).


Σημείωση (1)
Σημείωση (2)

Αναζήτηση
Αστοχία αναζήτησης


Εμφάνιση και αποθήκευση ψηφιακού υλικού

Για να φτάσετε στο σημείο να δείτε το ίδιο το αρχέιο μιας εργασίας σε ωηφιακή μορφή (πρόκειται πάντα για αρχείο πλήρους κειμένου σε μορφή PDF), θα πρέπει:
1. Να το επιτρέπει ο συγγραφέας της εργασίας και να έχει δηλωθεί αυτό κατά την ηλεκτρονική κατάθεση της εργασίας.
2. Να ακολουθήσετε το σύνδεσμο που εμφανίζεται (αν υπάρχει η συναίνεση του συγγραφέα) στο κάτω μέρος της σελίδας με τα δεδομένα τεκμηρίωσης της εκάστοτε εργασίας και έχει τη μορφή:
URL πλήρους ψηφιακού κειμένου: http://www.lib.uoa.gr/greylit/greylit.pl?i=ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
3. Να αποδεχτείτε τους όρους πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό κάνοντας "κλικ" στο σύνδεσμο "Αποδέχομαι" (βλ. επόμενη εικόνα ), ώστε να σας ανοίξει το PDF αρχείο της εργασίας.
Αποδοχή όρων πρόσβασης


Παρατηρήσεις
Αναλόγως του λειτουργικού συστήμτος του υπολογιστή σας, καθώς και του τύπου και της έδοσης του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε, ενδέχεται να παρουσιαστούν μικροπροβληματάκια κατά το άνοιγμα ή την αποθήκευση του ψηφιακού αρχείου πλήρους κειμένου της εργασίας (είτε το αρχείο σας ζητηθεί εξ'αρχής να ανοίξει ή να αποθηκευτεί - εικόνα π1, είτε αν έχοντας ανοίξει το αρχείο μέσω κάποιου borswer plugin ή acrobat/PDF reader/viewer, ζητήσατε αποθήκευση - εικόνες π2 και π3).
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το όνομα του αρχείου και ειδικά με την κατάληξή του, που μπορεί να είναι .pl και όχι .pdf, ενώ ο ίδιος ο browser αντιλαμβάνεται ότι το αρχείο είναι σε μορφή PDF (κάτι που φαίνεται και στις ακόλουθες εικόνες π1, π2, και π3).
Εικόνα π1: Ερώτημα μετά την αποδοχή (κατάληξη .pl)
Ερώτημα μετά την αποδοχή

Εικόνα π2: Αποθήκευση αρχείου (κατάληξη .pl)
Αποθήκευση αρχείου (κατάληξη .pl)

Εικόνα π3: Αποθήκευση αρχείου (κατάληξη .pdf)
Αποθήκευση αρχείου (κατάληξη .pdf)
Κλείσιμο παραθύρου


Copyright © 2007-2011 ΥΚΒ ΕΚΠΑ